Потребителите в еврозоната през май отново намаляват инфлационните си очаквания, въпреки че

...
Потребителите в еврозоната през май отново намаляват инфлационните си очаквания, въпреки че
Коментари Харесай

ЕЦБ: Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

Потребителите в еврозоната през май още веднъж намаляват инфлационните си упования, въпреки че към момента виждаха, че цените нарастват по-бързо, в сравнение с Европейската централна банка (ЕЦБ) би желала, предава Ройтерс, цитирайки ново изследване на ЕЦБ.

Месечното изследване на потребителските упования на ЕЦБ, което също сподели скромни упования за растеж на приходите, евентуално ще даде известно облекчение на политиците, прилагащи безмилостни нараствания на лихвените проценти, с цел да се борят с пристъпа на висока инфлация в 20-те страни, които споделят еврото.

Средният респондент в майското издание на изследването чака цените да набъбнат с 3,9% през идващите 12 месеца, спад от 4,1% през април и 5,0% през март, евентуално отразявайки частично по-ниската осъществена инфлация.

Несигурността по отношение на инфлационните упования за 12 месеца напред, измерена посредством дисперсията в отговорите, падна до най-ниското си равнище от март 2022 година, незабавно след началото на войната на Русия в Украйна.

Но потребителите чакаха инфлацията за три години напред да доближи 2,5%, без смяна по отношение на април и към момента над задачата на ЕЦБ от 2%.

Говорейки малко преди публикуването на изследването, политиците на ЕЦБ Йоахим Нагел сподели, че е от основно значение да се запазят добре закотвени инфлационните упования, само че той се тормози да назова нова епоха на високи лихвени проценти.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти с невижданите 4 процентни пункта през миналата година и означи девето следващо покачване на лихвените проценти през юли, като се чака в допълнение нарастване и през септември.

Проучването също по този начин сподели, че потребителите очакват номиналният им растеж на приходите от 1,2% да подмине инфлацията през идващите 12 месеца, до момента в който разноските се чака да набъбнат с 6,8%.

Това допуска по-малко спестявания или повече заеми и би трябвало да смекчи терзанията за допустима серпантина сред заплатите и цените.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР